Barmani muszą użyć swojej wyobraźni, aby stworzyć nie tylko niepowtarzalny smak, ale także odpowiednią dekorację kieliszka. Parasole i dekoracje z owoców nie kończą się na tej sztuce sporządzania drinków. Specjalne akcesoria barmańskie pomagają perfekcyjnie udekorować zastawę stołową.
Początkujący barman potrzebuje dużo wyposażenia, ale nie można pozwolić sobie na kupno niskiej jakości, taniego akcesorium, dobrze jest więc wyposażyć się w akcesoria barmańskie w sklepie Technica (https://sklep.technica.pl/przybory-barmanskie) gdzie znajdziemy dużo wysokiej jakości sprzętu w dobrej cenie.
Korkociąg do baru
Korkociąg do baru różni się od zwykłego korkociągu obowiązkową obecnością nie tylko spirali, ale także nożyka do folii, który jest niezbędnym narzędziem do otwierania butelki wina. Profesjonalne korkociągi są najczęściej wykonane ze stali nierdzewnej, ponieważ trwałość jest ważną cechą tego narzędzia.
Wyróżnia się dwa typy: Korkociąg jednostopniowy posiada pojedyncze wycięcie na części roboczej lub pojedyncze kolano podporowe. Korkociąg kelnerski dwustopniowy posiada odpowiednio dwa nacięcia na części roboczej lub dwa kolanka. Dwustopniowy system umożliwia delikatne i ciche usunięcie korka z butelki wina.
Nóż barowy
Kolejne z najważniejszych narzędzi barmana. Służy do wycinania dekoracji z jagód, owoców i ziół do koktajli. Ma on specjalną lekką konstrukcję. Przednia część ostrza jest haczykowata i lekko zakrzywiona. Ułatwia to podnoszenie i przenoszenie przyborów koktajlowych.
Mudler – Akcesoria barmańskie
Za pomocą tego drewnianego lub plastikowego tłuczka składniki są miażdżone i wstrząsane w shakerze. Powierzchnia robocza ma wypustki (kolce). Szalunki są wykonane z drewna (uważanego za przyjazne dla środowiska, ale nietrwałe) i z tworzywa sztucznego. Najbardziej znanym przykładem wykorzystnia narzędzia jest koktajl Mojito, które służy do rozdrabniania mięty i limonki.
Syfony – wyposażenie baru
Barmani potrzebują syfonu do przygotowywania puszystych kremów do koktajli i delikatnych musów. Barmani coraz częściej eksperymentują z zawartością syfonu. Fiołki, truskawki lub ser. Wszystkie te składniki można zamienić w pachnącą, bujną piankę do dekoracji koktajli lub deserów.