babeczki muffinki

Aluminiowe czy silikonowe, jakie foremki wybrać?

Wielu miłośników pieczenia babeczek nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, jak ogromne znaczenie dla jakości danego wypieku ma to, z jakiego materiału zrobione są do nich foremki. Te foremki do babeczek, które są najczęściej wybierane, są zrobione albo z aluminium, albo też z silikonu. Które z nich będą lepsze?

Charakterystyka modelu aluminiowego

Nie da się ukryć, że zdecydowanie najpopularniejszym modelem foremek do babeczek, są te, które zrobione są z aluminium. Czego jest to efektem? Jak można się łatwo domyślać bardzo niskiej ceny, ponieważ zestaw takich modeli można kupić już za kilkadziesiąt złotych. Co więcej, z powodu swojej niskiej ceny, są one dość powszechnie dostępne w sklepach, np. tutaj: https://bokono.pl/pl/c/Foremki-do-babeczek-i-muffinek/86.
Jeśli chodzi natomiast o wady, to nie da się ukryć, że dużą niedogodnością jest silne nagrzewanie się powierzchni foremek, przez co często ciężko jest je wyjąć z piekarnika. Co więcej, to nagrzewanie powoduje, że babeczki przywierają do ścianek foremki, co utrudnia ich wydostanie.

Charakterystyka modelu silikonowego

Jeśli ktoś chciałby móc wygodnie i w pełni bezpiecznie wyjmować foremki z piekarnika, a także bez zbędnych kłopotów wydostawać z nich babeczki, w takim wypadku poleca się kupienie modelu silikonowego. Materiał ten nie wykazuje się bowiem tak silnym nagrzewaniem, które jest oczywiście źródłem całego problemu.
Jeśli chodzi o wady takiego modelu, to oczywiście największą jest wysoka cena, ponieważ jedna foremka tego typu kosztuje tyle ile cały zestaw aluminiowych. Co więcej, trzeba dokładnie się przyjrzeć podczas kupowania temu, czy dane foremki posiadają odpowiednie certyfikaty dopuszczające dany model do użytku spożywczego.