Sezam to roślina znana człowiekowi i wykorzystywana w kuchni od wieków. Czarny sezam jest szczególnie popularnym dodatkiem w daniach kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu.
Właściwości czarnego sezamu
W czarnym sezamie znajduje się sezamol o silnym działaniu przeciwutleniającym. Pomaga spowolnić procesy starzenia się organizmu, a także zapobiega rozwojowi wolnych rodników odpowiedzialnych za powstawanie chorób nowotworowych.
Sezam czarny dzięki zawartości fitosteroli pomaga utrzymać optymalny dla funkcjonowania organizmu poziom cholesterolu, a sezamolina obniża ciśnienie krwi, tym samym zapobiegając występowaniu skrzepów.
Czarny sezam (https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/bakalie/ziarna/sezam-czarny-ziarno) to także wysokiej jakości źródło łatwo przyswajalnego magnezu, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a łatwo ulega wypłukiwaniu – między innymi poprzez picie kawy.
Zastosowanie sezamu
Ziarna czarnego sezamu mogą być spożywane w formie przekąski, a także wykorzystywane jako element sushi czy w formie dodatku do domowych deserów, ciast lub chlebów czy bułek.
Podprażenie sezamu nie powoduje utraty jego właściwości, a poddany obróbce termicznej podnosi walory smakowe ziaren.
Należy pamiętać, że sezam jako pokarm silnie oleisty może szybko się psuć i ulegać procesowi jełczenia, przez co nie warto kupować go na zapas. Aby zabezpieczyć sezam przed zepsuciem, należy go przechowywać w suchym miejscu, bez dostępu do światła słonecznego.