Barwniki spożywcze zapewniają tortom i ciastom doskonałą prezencję i apetyczny wygląd, a nie od dziś wiadomo, że jemy również oczami. Wspaniałe odcienie mas cukrowych i kremów doskonale urozmaicą standardowe i pyszne wypieki oraz nadadzą im zupełnie innego, nowego charakteru i wymiaru. A wszystko za sprawą jedynie kilku kropel barwnika.
Zastosowanie barwników spożywczych
Barwniki spożywcze (zobacz przykładowe produkty) najczęściej dodawane są do marcepanu, masy cukrowej, masy solnej czy różnego rodzaju kremów śmietanowych. Ponadto bardzo chętnie dodawane są do lukrów oraz masy na karmelki, dzięki czemu można uzyskać fantazyjne i ciekawe odcienie słodkości. Dodatkowo barwniki można dodawać także do napoi, galaretek czy lodów ku uciesze najmłodszych oraz do alkoholi tworząc dla dorosłych wspaniałe, kolorowe drinki. Barwniki spożywcze można zakupić w sklepach stacjonarnych lub internetowych.
Najważniejsze zalety barwników spożywczych
Barwniki są bardzo łatwe w dozowaniu, jednak należy uważać na to, ile dokładnie dodaje się kropel do masy. Są one bardzo skoncentrowane, dzięki czemu zapewniają one fantastyczne odcienie już przy użyciu dosłownie jednej lub dwóch kropel. Dlatego należy uważać z ilością barwnika, ponieważ jego zbyt duża ilość może nieco rozwodnić krem lub masę. Ponadto barwniki świetnie wrabiają się w masę cukrową dzięki niskiej zawartości wody. Są one bardzo łatwe w stosowaniu i można je używać do pojedynczych, domowych wypieków. Dodatkowo, dzięki bardzo bogatej palecie barw podstawowych oraz możliwości ich swobodnego łączenia można bez problemu uzyskać dokładnie taki odcień, jakiego potrzebujemy.