Ciasto o tradycyjnym kształcie

Każda prawdziwa gospodyni domowa ma w zanadrzu przepis na wyjątkowe ciasto, którego tajniki zna tylko ona. Odpowiedni dobór składników, a więc przepis, często przekazywany z pokolenia na pokolenie, to podstawa sukcesu wypieku. Jest jednak jeszcze jedna rzecz, która od wielu lat przyczynia się do robienia wyśmienitych ciast.

Forma to podstawa

Ciasto bowiem, aby otrzymało odpowiedni kształt, musi zostać umieszczone w formie. Najczęściej do tego celu wykorzystywane są po prostu blaszki do pieczenia. Mają one jednak jedną wadę – zazwyczaj ciężko jest z nich wyjąć gotowy wypiek bez szkody dla kształtu ciasta. Dlatego też o wiele lepszym rozwiązaniem wykorzystanie do tego celu prostego i użytecznego przedmiotu, jakim jest tortownica.

Takie rozwiązanie daje pewność, że nawet najbardziej wyrafinowane ciasto zostanie wyjęte z tortownicy bez szwanku. Sekret tkwi w budowie tego przyboru kuchennego. Dzięki specjalnej klamrze, zamykającej i otwierającej formę, ścianki tortownicy można oddzielić od jej dna, dzięki czemu wykonany w niej wypiek pozostaje jedynie pokroić.

Nie tylko koło

Najpospolitszym kształtem tego typu formy jest koło. Na rynku można jednak z powodzeniem znaleźć tortownice również w kształcie serca, prostokąta, czy też ćwiartki koła. Bez względu na to zasada działania pozostaje bez zmian, więc zalety użytkowe dotyczą każdego produktu tego rodzaju.