Co wybrać: sokowirówkę czy wyciskarkę?

Wypijanie świeżo wyciskanych soków jest bardzo zdrowe, więc warto po nie sięgać każdego dnia. Optymalną ilością będzie 5 szklanek dziennie. Pojawia się jednak pytanie, jak zrobić smaczny sok. Z pomocą przychodzi sokowirówka i wyciskarka wolnoobrotowa. Oba urządzenia mają zarówno plusy, jak i minusy. Trzeba je przeanalizować, aby móc podjąć odpowiednią decyzję zakupową. Nie brakuje zwolenników zarówno sokowirówek, jak i wyciskarek. Trzeba jednak wiedzieć, czym one są i w jaki sposób działają.

Sokowirówka czy wyciskarka wolnoobrotowa?

Jeśli komuś nie zależy na uzyskaniu klarownego soku, nie przeszkadza mu picie musów, to sokowirówka ze sklepu GastroPuls będzie dobrym wyborem. Wrzucone do niej produkty zostaną dokładnie starte. Trzeba jednak liczyć się z tym, że sok będzie napowietrzony, a tlen niestety wpływa niekorzystnie na związki zawarte w warzywach i owocach. Oznacza to, że napój przygotowany w sokowirówce ma mniejszą wartość niż w wyciskarce wolnoobrotowej. Dochodzi do podgrzania surowców. a temperatura niszczy witaminy. Sok z sokowirówki musi być wypity zaraz po jego przygotowaniu, aby miał wartość odżywczą. Do minusów sokowirówek zalicza się również głośno pracę, awaryjność, gorsze walory smakowe soku. Do robienia napojów z warzyw zdecydowanie lepiej nadaje się wyciskarka wolnoobrotowa. Sokowirówka sprawdza się jedynie w przypadku soczystych owoców. Zaletą urządzenia jest to, że pozwala uzyskać klarowny sok. Plusem będzie także duży otwór i przystępna cena.

Jakie urządzenie wybrać do wyciskania soków?

Wyciskarki wolnoobrotowe są droższe od sokowirówek, ale wydajniejsze. Sprawiają również więcej trudności podczas czyszczenia. Na tym jednak wady się kończą. Z kolei zalet jest multum. Za pomocą wyciskarki można przygotować sok z dowolnych owoców, warzyw i ziół. Bardzo często jest wyposażona w dodatkowe funkcje. Może przykładowo mieć końcówki do robienia lodów, wyciskania oleju itd. Opcji do wyboru jest oczywiście więcej. Za pomocą wyciskarki nierzadko można zrobić nawet domowy makaron i mleko roślinne. Na jej korzyść przemawia to, że zapewnia wysokiej jakości soki, bogate w składniki odżywcze, niezwykle smaczne. Sok nie jest natleniony ani podgrzany. Można go przechowywać przez kilkadziesiąt godzin i nadal będzie wartościowy. Zaletami wyciskarek będą również ich energooszczędność i łatwa obsługa. W przypadku tych urządzeń nic się nie marnuje, wyciskają one ostatnią kroplę surowca, a z powstałej pulpy można przygotować różne potrawy. Tego rodzaju sprzęt pozwala na wyciśnięcie soku z każdej rośliny: twardych warzyw korzeniowych, miękkich owoców i ziół.