torby termiczne na jedzenie

Czy warto używać torb termicznych na jedzenie?

Często znajdujemy się w sytuacji, gdy potrzebne byłoby zimne miejsce mogące przechować przez pewien okres żywność (np. na plaży, w pracy czy w szkole). Rozwiązaniem są torby termiczne na jedzenie, które chronią jedzenie, jak i napoje przed warunkami termicznymi panującymi wokół nas. Zazwyczaj torba termiczna pełni swoją funkcję dzięki wkładom chłodzącym. Torba termiczna nie tylko zapewnia schłodzenie zapakowanych produktów, ale także zachowuje ciepło posiłków.

Jakie powinny być torby termiczne na jedzenie?

Torby termiczne do przechowywania żywności są produkowane zwykle z impregnowanych tkanin sztucznych. Często są wyposażone w usztywnione ścianki boczne, a wewnątrz zawsze mają warstwę izolacyjną odpowiadającą za czas zachowania chłodu czy utrzymania ciepła. Wnętrze torby termicznej z uwagi na kontakt z żywnością powinien być pokryty gładkim i łatwym do utrzymania w czystości. Dostępne na gastronet24.pl torby termiczne na jedzenie różnią się:

– rozmiarem,

– użytym materiałem,

– kształtem czy

– kolorem.

Jak wybrać torbę termiczną na jedzenie?

torby termiczne na jedzenie

Wybierając odpowiednie dla siebie torby termiczne na jedzenie należy zwrócić uwagę na fakty takie jak:

– do czego torba będzie służyć (krótki transport posiłków czy jednak dłuższe działanie),

– co będzie przenoszone w torbie, aby dobrać odpowiedni kształt.

Torby termiczne mogą pozwolić na utrzymywanie temperatury od 45 minut do nawet 11 godzin. Natomiast pojemność takich toreb waha się od około 1 l do nawet 25 l. Są one wygodne i lekkie, a przy tym zapewniają chłodne napoje plaży czy nad jeziorem w gorące dni oraz ciepłe posiłki przy niższych temperaturach. Wybrana torba może odgrywać rolę pojemnika na drugie śniadanie lub na cały prowiant na dłuższy czas. W ten sposób można sobie zapewnić odpowiedni zapas wody, przekąski i pełen posiłek w ciągu dnia.