Elastyczne ciasto na pizzę

Przepis na pizze może być dowolnie modyfikowany pod kątem wybranych dodatków serów czy sosów, ponieważ podstawa udanej pizzy jest jej ciasto. Niekiedy potrzeba wielu prób i błędów, by w końcu stwierdzić, że dany przepis na pizze jest godny odtwarzania lub nawet polecenia. Jednak warto czasami się przemęczyć, bo kiedy już znajdziemy ten idealny przepis, wówczas pizza będzie stałym bywalcem na naszym stole.

Miękki i elastyczne ciasto na pizzę

By otrzymać idealne ciasto na pizzę jak te: https://www.mniammniam.com/przepis-na-ciasto-do-pizzy, należy trzymać się kilku prostych zasad. Jedną z nich jest to, że pizzę zawsze pieczemy w blaszkach lub tortownicach, z kolei ciasta na pizzę nigdy nie wałkujemy, lecz rozciągamy palcami. Dzięki takiemu postępowaniu ciasto zachowa strukturę, a po upieczeniu będzie ładnie wyrośnięte.

Pizza

Składniki na 2 sztuki:

– 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)

– 150 ml ciepłej wody

– 1/2 łyżeczki cukru

– 250 g mąki pszennej

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżka oliwy.

Idealne ciasto

Jeżeli mamy świeże drożdże, to należy ocieplić je w temperaturze pokojowej, a później przygotować rozczyn:

drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki, cukier, wszystko dokładnie wymieszać, po czym odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia Rozczyn otrzymany ze świeżych drożdży zazwyczaj zwiększa objętość o ok. 3 razy. Jeżeli tak się nie stanie, wówczas proces przygotowania rozczynu należy powtórzyć. Rozczyn z drożdży instant może się tylko trochę spienić. Mąkę należy przesiać do miski, wymieszać z solą, a dalej wlać rozczyn. Wymieszać składniki, na koniec dodać oliwę. Ciasto wyrabiać przez ok. 15 minut (aż będzie elastyczne i gładkie).

Następnie przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy mamy wyrośnięte ciasto, należy je wyjąć na stolnicę, podzielić na 2 części, uformować 2 kulki i odłożyć na ok. 7 minut pod ściereczką. Blaszki do pieczenia posmarować oliwą, na środek włożyć kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozciągać. Ciasto należy rozprowadzać palcami po całej powierzchni blaszki – może być trochę grubsze na brzegach.