garnki do makaronu

Garnek do gotowania makaronu – bez przyklejania

Częstym, ale doprowadzającym do frustracji zjawiskiem w kuchni jest przyklejanie się makaronu do dna naczynia. Zdarza się to szczególnie w przypadkach drobnoziarnistych typów – nitki, krajanka, ryżowy lub dla dzieci. Drapanie dolnych pozostałości jest nie tylko denerwujące, ale może doprowadzić do uszkodzenia powłoki. Sposobem na to może być specjalny garnek do gotowania makaronu.

Dno, które ma wiele warstw

Odpowiednio zaprojektowane naczynie, które stanowi jeden z wielu modnych elementów wyposażenia kuchni, okazuje się przełomem i rewolucją w dziedzinie gotowania makaronu. Dlaczego? Garnek do makaronu (zobacz taki) posiada odpowiednio wyprofilowane, wielowarstwowe dno, do którego elementy nie przywierają. Takie zastosowanie sprawia, że ciepło wewnątrz rozchodzi się równomiernie, co przekłada się w efektownym przygotowywaniu potraw, w tym makaronów.

Sukces w dnie

Grube dno naczyń pozwala na ich stosowanie na wszystkich typach kuchenek – indukcyjnych, gazowych i elektrycznych. We wszystkich przypadkach pewne jest, że makaron ugotuje się we właściwym czasie, na odpowiednią twardość. Wieczorna kolacja z przyjaciółmi, na której chce się zaprezentować profesjonalną lasagne lub spaghetti jest zatem osiągalna dzięki użyciu kuchennych naczyń.

Kuchenne akcesoria potrafią zaskakiwać swoją funkcjonalnością. Nie ma wątpliwości, że garnek do gotowania makaronu z prostej potrawy, potrafi uczynić profesjonalne danie.