Tortownica nie jest zwykłą blachą do pieczenia ciasta. Jak sama nazwa wskazuje służy do przygotowywania tortów, jednak jak wiadomo przydaje się także do innych celów. Każda szanująca się pani domu powinna posiadać w swojej szafce kuchennej tego typu blaszkę. Jednak jak życie pokazuje nie każdy potrafi sobie poradzić z tortownicą i niejednokrotnie ciężko jest nam ogarnąć niektóre aspekty.
Przygotowanie tortownicy do pieczenia
Najwygodniejszą forma przygotowania blachy pod pieczenie ciasta jest wyłożenie jej papierem do pieczenia. O ile w przypadku blach prostokątnych nie jest to wielki wyczyn, to z tortownicą nie jest to takie łatwe, gdyż wyłożenie jej okrągłego wnętrza jest bardzo skomplikowane. Dlatego do pieczenia biszkoptów zaleca się wycięcie koła z papieru do pieczenia wielkości dna tortownicy i wykłada się jedynie jej spód, boki pozostawiając suche. W przypadku innych ciast należy wnętrze blachy wysmarować olejem lub margaryną (nigdy masłem bo się spali) i obsypanie bułką tartą lub kaszą manną..
Tortownica niezawodna do ciast na zimno
Przygotowując sernik na zimno, który zawiera spód z biszkoptów masę serową i galaretkę najwygodniej będzie ciasto umieścić w tortownicy. W momencie gdy wszystko stężeje zdejmiemy jej bok okalający ciasto i w estetyczny sposób będzie można pokroić, i wyciągnąć ciasto. Ponadto gdyby okazało się, że nasz wyrób nie mieści się na wysokość w tortownicy, to można zastosować plastikową, regulowaną obręcz do tortu.
Do czego jeszcze można wykorzystać tortownicę?
Jak się okazuje tortownica jest niezawodną formą do pieczenia pizzy. Można wykorzystać ją w całości lub jedynie jej spód, który pozwoli na uzyskanie okrągłego kształtu wypieku. W przypadku pizzy nie należy tortownicy niczym smarować ani oprószać, wystarczy na dno położyć papier do pieczenia.