W dzisiejszych czasach beszamel jest jednym z najpopularniejszych sosów, dlatego też warto dowiedzieć się jak go przygotować. Gęsty i aksamitny sos beszamelowy można dodawać nie tylko do zapiekanek z warzywami, ale również do mięs, makaronów a nawet ryb.
Co warto wiedzieć?
W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, że oryginalny sos beszamelowy: https://www.mniammniam.com/sos-beszamelowy-prosty-przepis powstaje na bazie mleka, masła i mąki. Kluczem do sukcesu jest tak naprawdę to, aby wszystkie składniki dokładnie mieszać przez cały czas gotowania. Tylko w ten sposób można uzyskać idealnie gładką konsystencję. Warto wspomnieć również i o tym, że beszamel nie przepada za wysokimi temperaturami, dlatego też warto go przygotować na dość wolnym ogniu.
Przepis na domowy beszamel
Domowy beszamel to bardzo uniwersalny sos, dlatego też warto mieć go zawsze pod ręką. W pierwszej kolejności warto nauczyć się klasycznego przepisu, a dopiero później można nieco poeksperymentować. Aby przygotować tradycyjny sos należy jedynie rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i stopniowo dolewać świeżego mleka. Najczęstszym błędem początkujących kucharzy jest za mocne podsmażenie mąki na maśle albo zbyt szybkie dolewanie mleka. Przepis jest naprawdę bardzo prosty, dzięki czemu każdy może w domowym zaciszu przygotować nieziemski sos. Do sosu bez żadnego większego problemu można dodać oczywiście szczyptę soli, odrobinę czarnego pieprzu i gałkę muszkatołową. Przyprawy należy dodać w momencie, gdy sos nabierze konsystencji podobnej do śmietany. Ważne jest także to, aby sos od razu po przygotowaniu dodać do potrawy.