Quinoa to jeden z najzdrowszych pokarmów, jaki można znaleźć na sklepowych półkach. To ziarno nazywane jest pseudozbożem, ponieważ nie jest zbożem, jednak może być spożywane po ugotowaniu i dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych.
Wykorzystanie komosy ryżowej w kuchni
Komosa ryżowa to niezwykle uniwersalny pokarm, który może zostać z powodzeniem dodany do wielu ważnych potraw. Quinoa (sprawdź cenę) może być gotowana na słono i stosowana jako dodatek do dania głównego, tak jak i ziemniaki, kasza oraz ryż. Komosę można także przyrządzić na słodką, gotując ją z dodatkiem mleka i łącząc z bakaliami. Warto wprowadzić ten zdrowy pokarm do regularnej diety.
Jak gotować komosę ryżową?
Quinoa gotowana jest w wodzie w proporcjach 2:1, co oznacza, że na jedną porcję ziarna przypadają dwie porcje wody. Komosy nie trzeba zalewać wrzącą wodą, natomiast gotować należy ją do momentu, kiedy w wodzie pojawią się białe sprężynki. Wtedy wyłącza się źródło ciepła i pozostawia komosę pod przykryciem, aż zupełnie wchłonie ona całą wodę.
Właściwości komosy ryżowej
Ryż peruwiański to pokarm niezwykle bogaty w pełnowartościowe białko, który zawiera wszystkie potrzebne człowiekowi aminokwasy egzogenne. Poza tym komosa jest cennym źródłem minerałów i witamin, których właściwy poziom zapewnia zdrowie oraz dobre samopoczucie. Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają natomiast w obniżaniu cholesterolu i powstrzymują rozwój miażdżycy.