Jak upiec chleb idealny? Przepis na prosty pszenny chleb dla początkujących

Własnoręcznie upieczony, jeszcze gorący bochenek chleba, świeżo wyjęty z piekarnika, daje nie tylko mnóstwo satysfakcji, ale też jest świetną alternatywą dla chlebów z supermarketów, które nie zawsze są dobrej jakości, a ich skład pozostawia wiele do życzenia. Wbrew pozorom pieczywo nie jest trudne do przygotowania – wystarczy mąka, woda, drożdże instant, odrobina oliwy, soli i cukru, kilka minut wyrabiania i kilka godzin na wyrastanie, by wyczarować pachnący, rumiany bochenek idealny do kanapek.

Przepis na domowy chleb na drożdżach

Chleby na drożdżach są zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu niż chleb na zakwasie, więc są najlepszym wyborem dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Cały proces zajmie ok. 4 godzin, jednak większość z tego czasu to czekanie na wyrośnięcie, więc spokojnie można w międzyczasie obejrzeć serial, iść na spacer czy zająć się pracą. Zaletą drożdży instant jest to, że nie trzeba przygotowywać z nich rozczynu, co pozwoli przyspieszyć proces.

Składniki:

Na jeden bochenek:

  • 3 szklanki mąki pszennej + kilka dodatkowych łyżek do formowania
  • 1,5 szklanki wody w temperaturze pokojowej
  • 0,5 łyżki soli
  • Saszetka drożdży instant (7 gram) – sprawdź na Planteon.pl
  • 0,5 łyżki cukru
  • Łyżka oliwy, oleju lub roztopionego masła

Wszystkie składniki umieść w garnku lub misie miksera i miksuj na wysokich obrotach przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od brzegów naczynia. Postaraj się nie dosypywać mąki, nawet jeśli masa wydaje się rzadka – zbyt dużo mąki sprawi, że bochenek wyjdzie twardy i zbity. Przykryj garnek pokrywką lub folią i pozostaw na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie obsyp blat mąką, wyjmij masę, krótko zagnieć ręcznie i jeśli masa na to pozwala, uformuj bochenek, a jeśli jest zbyt rzadka – przełóż ją do keksówki obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw na ok. 40 minut do napuszenia. Nagrzej piekarnik do 210 stopni, na dno włóż blaszkę z wodą lub kilkoma kostkami lodu. Piecz bochenek ok. 35 minut, aż po postukaniu będzie wydawał głuchy odgłos.