Jak użyć cukinii?

Lato to czas, kiedy duża część naszych ulubionych owoców i warzyw ma najniższą cenę. Jest to idealny moment, aby wykorzystać świeże składniki w naszych daniach. Jednym z takich warzyw jest powszechnie lubiana cukinia.

Dlaczego cukinia?

Przed dużą część roku to wspaniałe warzywo jest w dość wysokich cenach, natomiast teraz w okresie letnim możemy do woli cieszyć jego smakiem i walorami odżywczymi. Cukinia jest bogata w witaminy A, B, C, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Ponadto dzięki swojej niskiej kaloryczności i lekkostrawności może być świetnym dodatkiem do dań dla osób na diecie odchudzającej.

Dania z cukinią

Jeżeli zależy nam na czasie świetnym pomysłem będą chrupkie placuszki zrobione z cukinii. Możemy przygotować je już w kilka minut i nie potrzebujemy do tego kropli oleju. Wystarczy, że danie lub przekąska zostanie zapieczona w piekarniku. Żeby przygotować około 14 placuszków będziemy potrzebować:

– 2 większe cukinie

– 1 czerwona cebula

– 1/2 szklanki mąki

– jajko

– sól

– pieprz

– odrobina mleka

– ewentualnie dodatkowe przyprawy

Przygotowanie

W pierwszej kolejności pod bieżącą wodą dokładnie obmywamy cukinie, które następnie ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Z czerwoną cebulą, która nada też przekąsce więcej kolorytu postępujemy dokładnie tak samo. Kolejnym krokiem będzie odciśnięcie niepotrzebnej wody. W tym celu możemy startą cebulę i cukinie włożyć do kawałka gazy i wycisnąć.

Tak przygotowane warzywa wkładamy do miski, gdzie dodajemy pozostałe składniki, jak pieprz, sól, dodatkowe przyprawy, na przykład curry, jajko oraz mąkę. Do placuszków możemy zastosować róże rodzaje mąk. Placki z cukinią wyjdą jednakowo z mąki pszennej, owsianej, a nawet kukurydzianej. Wszystko dokładnie mieszamy i zaczynamy formować.

Ciasto na placuszki kładziemy na blasze z papierem do wypieku. Musimy uważać, aby nie były zbyt grube. Starajmy się, żeby placuszki były małe lub średniej wielkości. Następne blasze umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po 15 minutach przekładamy placuszki na drugą stronę i trzymamy aż nabiorą złotawo-rumianego koloru, zwykle dodatkowe 10 min.