frytownice gastronomiczne

Jak wybrać frytownicę gastronomiczną?

Odpowiednio wybrana frytownica gastronomiczna pozwala przyrządzić nie tylko pyszne i idealnie upieczone frytki, ale również cebulowe krążki, chrupiące nuggetsy i inne niesamowite dania. Jeśli komuś marzy się zaopatrzenie restauracji czy baru w takie specjały, warto podjąć decyzję o zakupie tego urządzenia. Jaką frytownicę wybrać, by osiągnęła jak najlepsze wyniki i jak dokładnie działa?

Jak działa frytownica gastronomiczna?

Produkty smażone są na głębokim tłuszczu, a po pewnym czasie zyskują chrupiącą skórkę, zachowując wewnątrz miękką strukturę. Wbudowany we frytownicy termostat utrzymuje prawidłową temperaturę, by nie dopuścić do nadmiernego rozgrzania tłuszczu. Dzięki temu frytownica jest doskonałym urządzeniem gastronomicznym stosowanym zarówno w restauracjach, barach szybkiej obsługi, jak i innych lokalach.

Czym kierować się przy zakupie frytownicy?

frytownice gastronomiczne

Na początku warto zorientować się w kwestii rodzaju frytownicy, ponieważ każda z nich działa nieco się różni i wybór należy podjąć w zależności od potrzeb i możliwości w danej chwili. Wyróżnia się przede wszystkim dwa główne typy:

  • elektryczne – tanie, bezpieczne i wydajne. Mają niski koszt zakupu, lecz za to wyższe koszty eksploatacji. Mimo wszystko są łatwe w obsłudze i montażu, a także w przypadku przemieszczania sprzętu w razie potrzeby.
  • gazowe – wymagają podłączenia instalacji gazowej lub butli z gazem. Są droższe, lecz ze względu na ceny gazu kwestie eksploatacji są znacznie tańsze niż w elektrycznych. Koszty montażu i naprawy natomiast mogą być wysokie.

Po podjęciu decyzji co do rodzaju należy zwrócić uwagę na pojemność urządzenia, która powinna być dopasowana do liczby zamówień w lokalu. Frytownice gastronomiczne o pojemności 3-4 litrów sprawdzą się w restauracjach, w których będą używane sporadycznie i w małych ilościach, natomiast duży zbiornik zapewni większy komfort pracy i szybkość wydawania dań w przypadku częstszych i znacznie większych zamówień. Można również zastosować frytownicę z dodatkowymi komorami, by zlecenia były realizowane jeszcze płynniej.

Istotną kwestią jest również moc urządzenia, która wpływa na szybkie nagrzewanie się oleju i utrzymywanie go w odpowiedniej temperaturze. Im większa pojemność frytownicy, tym większa moc będzie konieczna do właściwego rozgrzania. 

Każde urządzenie posiada także tzw. „zimną strefę” będącą pozostałą warstwą chłodnego tłuszczu umieszczonego na dnie komory. Dzięki temu nie ulegają one spaleniu pod wpływem temperatury, co znacznie wydłuża trwałość frytury i zapobiega powstawaniu substancji rakotwórczych.

Gdy podejmie się decyzję w sprawie najważniejszych kwestii, wybór stanie się o wiele prostszy i pozwoli zdecydować się na konkretną frytownicę gastronomiczną, która doskonale spełni oczekiwania i zadowoli klientów pysznymi daniami.