Jak wybrać odpowiednia patelnie?

Jak wybrać patelnię – pytanie to zadaje sobie codziennie ogromna ilość szukających w sklepie dobrej patelni osób. Na jakie konkretnie cechy warto zwracać uwagę, co jest najważniejsze i najistotniejsze dla komfortu i wygody jej używania?

Przeznaczenie patelni

Choć na rynku znaleźć można patelnie uniwersalne, na których bez problemu można zarówno smażyć mięso, jak i również naleśniki, to jednak nie da się ukryć, że takie modele nie są zbyt dobre. Z tego też powodu bardzo ważną sprawą podczas szukania odpowiedniej patelni jest określenie tego, do czego będzie ona używana. Nieco inaczej bowiem wygląda patelnia do naleśników, inaczej grillowa, a jeszcze inaczej patelnia typu WOK.

Materiał wykonania

Kolejną niezwykle ważną kwestią podczas kupowania patelni jest to, z jakiego ma ona być wykonana materiału. To, czy będzie to patelnia ceramiczna, teflonowa, czy też aluminiowa lub żeliwna, będzie miało przede wszystkim przełożenie na wygodę smażenia na niej, ewentualne przywieranie, rozprowadzanie się na jej powierzchni ciepła, lecz również na sposób mycia, czy też po prostu na jej wagę. Warto więc dopasować patelnie, a dokładnie materiał, z którego będzie wykonana do jej przeznaczenia, lecz również i do osobistych upodobań i preferencji.

Kształt i rozmiar patelni

Jeśli chce się mieć możliwie jak najlepszą patelnię, koniecznie trzeba mieć na uwadze również jej rozmiar, głębokość, ale również i kształt. Często niepotrzebna jest ogromna patelnia, jeśli używać się jej będzie do małych rzeczy lub też niewielkiej ilości. Z drugiej strony ciężko jest przyrządzić mięso na małej patelni do jajek. Jeśli chodzi o kształt, to jeśli nie będzie to patelnia grillowa, to zdecydowanie poleca się model po prostu okrągły, który jest najbardziej uniwersalnym.

Dodatkowe wyposażenie

W przypadku wybierania patelni warto zwrócić uwagę również na to, czy jest ona wyposażona w dodatkowe akcesoria ułatwiające korzystanie z niej. Dobrym przykładem takiego dodatku jest z pewnością odpinana rączka, która nie tylko nie będzie się nagrzewała podczas przypięcia jej do używanej patelni, lecz również umożliwi wykorzystanie naczynia w piekarniku.