Na rynku dostępne są różne rodzaje tarek do warzyw: ręczne, z pojemnikiem, z korbką czy elektryczne, wybór jest naprawdę duży. Niektórzy decydują się na zakup tarki przeznaczonej do konkretnego produktu, na przykład ziemniaków, czosnku lub imbiru. Jak wybrać tarkę do warzyw, by dobrze się sprawdzała podczas codziennego użytkowania w kuchni?
Tarka tradycyjna
Tradycyjna tarka do warzyw wykonana ze stali nierdzewnej – tu przykład z ostry-sklep.pl, powinna się znaleźć w każdej kuchni. Przy jej użyciu można łatwo zetrzeć produkty niezbędne do przygotowania zupy, a także owoce wykorzystywane do różnych wypieków. Popularnością cieszy się przede stosunkowo nieduży model mający różne rodzaje oczek trących. Zwykle z wykorzystaniem takiej tarki można przygotować warzywne plasterki, a także wiórki o różnej grubości.
Tarka z pojemnikiem
Producenci dokładają starań, aby oferowane przez nich produkty były możliwie najbardziej funkcjonalne. Wybierając tarkę do warzyw warto zwrócić uwagę na model z pojemnikiem, do którego trafiają rozdrobnione produkty. Takie rozwiązanie pozwala uniknąć zabrudzenia blatu oraz pozostałych urządzeń kuchennych podczas szatkowania warzyw. Dodatkowo pojemnik można szczelnie zamknąć pokrywką dołączoną do zestawu i przechować w nim starte produkty bez konieczności używania innych naczyń. Co ważne, tego rodzaju tarki występują w różnych rozmiarach, ponadto każda z nich ma przynajmniej dwa rodzaje oczek do ścierania, dzięki czemu można zetrzeć warzywa na grube lub drobne wiórki.
Tarka z korbką
Osoby, które regularnie trą warzywa do różnych potraw powinny zdecydować się na zakup urządzenia, które znacznie przyspieszy pracę w kuchni. Świetnie sprawdzi się obrotowa tarka z korbką umożliwiające sprawne przetarcie buraków, ziemniaków, cukinii oraz innych warzyw. Ma ona wymienne wkłady, dzięki którym można dopasować grubość oczek do przygotowywanego dania. Taka tarka może być wykorzystywana zarówno podczas przygotowania surówek, których składniki są zwykle cienko poszatkowane, jak również w trakcie robienia warzywnych makaronów.