rękaw cukierniczy do dekorowania tortów

Magiczny rękaw cukierniczy

Co to jest rękaw cukierniczy? Jest to taki worek w kształcie stożka, który posiada otwór na przeciwległym końcu. Za jego pomocą możemy wyciskać różne słodkie masy, czy lukry. Służy do dekorowania tortów oraz ciasteczek. Za jego pomocą możemy także nadziewać potrawy, na przykład jajka czy pasty.

Rękaw cukierniczy – zrób to sam!

Niekoniecznie musimy udać się do sklepu, aby mieć na własność rękaw cukierniczy. Możemy go także sami wykonać. Pozwoli nam to na pewno zaoszczędzić pieniądze. Pomysł ten przeznaczony jest nie tylko dla osób oszczędnych, ale także dla ludzi kreatywnych.
Zdarza się się także, że potrzebujemy natychmiast rękawa do udekorowania tortu, ale niestety jest już późno i sklepy są pozamykane.
Zatem jak go zrobić?
Rękaw cukierniczy można zrobić z woreczków do mrożenia lub kawałków papieru do pieczenia.

Rękaw cukierniczy z woreczków do mrożenia

Woreczki te są zdecydowanie sztywniejsze od zwykłej folii. Lukier czy masę umieśćmy w rogu worka. Następnie obetnijmy nożyczkami jego końcówkę. Taki rękaw przyda się do szybkiego dekorowania naszych ciasteczek lub tortu.

Rękaw z kawałka papieru

Do jego zrobienia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Możesz zwinąć go w rulonik i łyżeczką wlać do środka lukier. Taki rękaw jest jednorazowy i po użyciu trafi do śmietnika.

Podsumowując

Rękaw nie powinien być dużych rozmiarów, około 20 cm. Jeżeli jest większy, to niestety nie jest za wygodny. Na raz można nałożyć do niego łyżkę lub dwie masy. Tyle wystarczy.
Rękaw doskonale nadaje się do tak zwanych ciastek bezowych. Będą dużo ładniej wyglądały niż piana, która jest nakładana łyżką.