Smażenie bez tłuszczu, bądź też z jak najmniejszą jego ilością to sposób na poprawę zdrowia oraz sylwetki. By osiągnąć sukces w tej dziedzinie, dobrze wyposażyć się w akcesoria kuchenne, które skutecznie wspomagają zdrowe i lekkie gotowanie. Jednym z nich jest patelnia grillowa. Czym się kierować przy jej zakupie?
Jakie parametry są ważne?
W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na to, czy model konkretnej patelni grillowej będzie pasował do rodzaju posiadanej kuchenki. Na szczęście zazwyczaj producenci dbają, by był to produkt uniwersalny, pasujący zarówno do nowoczesnych indukcji, jak i tradycyjnego gazu. Ponadto trzeba sprawdzić, jaką grubość ma patelnia. im grubsze dno, tym lepiej, ponieważ, chociaż taka patelnia powoli się nagrzewa, to również dłużej oddaje ciepło.
Dobry sprzęt ma zwykle również wskaźnik nagrzania, który pomaga stwierdzić, czy już można przystępować do domowego grillowania potraw. Przydaje się on również, kiedy czekamy aż patelnia ostygnie, by ją umyć. Jeżeli już dbamy o zdrowie rodziny, smażąc na patelni grillowej, to warto upewnić się, czy w swoim składzie nie ma ona niebezpiecznych substancji. Takie oświadczenie powinno być zawarte w informacji od producenta.