Napełniana ręcznie czy podłączana do sieci – jaką kostkarkę do lodu wybrać?

Urządzenia do produkcji kostek lodu można podzielić na dwie kategorie – napełniane wodą ręcznie oraz podłączane do sieci. Jaki sprzęt sprawdzi się w lokalu gastronomicznym?

Łatwa i szybka produkcja lodu
Gdy lokal posiada duże zapotrzebowanie na lód, najlepszym wyborem będzie kostkarka do lodu. Sprzęt ten służy do wytwarzania lodu w kostkach lub w innych kształtach, na przykład cylindrycznego lodu gourmet.

Urządzenie sprawdzi się między innymi w:
– barach
– kawiarniach
– restauracjach
– dyskotekach
– salach bankietowych
– hotelach

Sklepy z wyposażeniem gastronomicznym mogą zaoferować obecnie najlepsze kostkarki do lodu. Można podzielić je także pod względem sposobu napełniania, które odbywa się ręcznie lub automatycznie – z sieci.

Urządzenia napełniane ręcznie
Taka kostkarka nie wymaga podłączania do sieci wodno-kanalizacyjnej. Należy ręcznie napełniać ją wodą i systematycznie ją dolewać, aby urządzenie stale wytwarzało nowy lód.

Modele napełniane ręcznie najczęściej chłodzone są powietrzem i wymagają małej ilości wody do wytworzenia 1 kg lodu. Bardzo dobrze sprawdzają się w mniejszych lokalach, gdzie zapotrzebowanie na lód nie jest wysokie.

Urządzenia podłączane do sieci
Druga propozycja do kostkarki podłączane do sieci wodno-kanalizacyjnej, dlatego też wymagają one stacjonarnego montażu.

Są stosowane głównie w większych lokalach, gdzie ważna jest produkcja dużej ilości lodu. Urządzenie pobiera wodę automatycznie, aby samodzielnie wytwarzać kostki, dlatego też nie wymaga ono stałej obsługi ze strony pracownika.