W każdej kuchni obowiązkowym naczyniem jest patelnia – bez niej trudno wyobrazić sobie smażenie czy pieczenie. W ofertach producentów można znaleźć różne rodzaje patelń. Stosunkowo nowym rozwiązaniem jest taka patelnia z ceramiczną powłoką. Ma ona jednak zarówno zalety, jak i wady.
Zalety patelni ceramicznej
Patelnia ceramiczna przede wszystkim kusi klientów relatywnie niską ceną – w porównaniu z innymi rodzajami naczyń tego typu jest dość tania i wytrzymała zarazem. Co więcej, jest łatwa w utrzymaniu czystości; posiada gładkie dno, do którego potrawy nie przywierają, a więc jej czyszczenie nie wymaga intensywnego szorowania. Kolejną jej zaletą jest lekkość, co z kolei zapewnia wygodę użytkowania. Patelnie ceramiczne są też bezpieczne w użyciu – ich powierzchnie nie wchodzą w reakcje z żywnością.
Wady patelni ceramicznej
Patelnie ceramiczne nie są odporne na szoki termiczne – oznacza to, że zalewanie gorącej patelni zimną wodą lub zbyt szybkie i zbyt intensywne jej rozgrzewanie może skutkować zniszczeniem naczynia. Do uszkodzeń można także doprowadzić używając nieodpowiednich naczyń; powierzchnia patelni jest dość podatna na zarysowania, więc jej użytkowanie wiąże się z koniecznością posiadania silikonowych lub innych równie delikatnych narzędzi.