Przyprawa cajun -wszystko co musisz wiedzieć

Przyprawa cajun -wszystko, co musisz wiedzieć

Ludność cajun to francuskojęzyczna grupa etniczna, zamieszkująca południową część stanu Luizjana. Ich kuchnia to przede wszystkim ryż, warzywa oraz mięso lub skorupiaki. Jest to kuchnia prosta, ale zarazem bardzo wyrazista. Dodatkiem do dań, jaki króluje w kuchni luizjańskiej to oczywiście przyprawa cajun. Czym jest ta słynna mieszanka i gdzie można ją wykorzystać?

Czym jest przyprawa cajun?

Cajun była tak zwaną kuchnią „chłopską”, dlatego wszystkie przepisy opierały się na lokalnych i łatwo dostępnych produktach. Tak właśnie było w przypadku przyprawy cajun. Spontaniczne połączenie prostych produktów dało początek tej wyrazistej mieszance. Podstawowym składnikiem jest pieprz kajeński, czyli proszek ze zmielonych nasion ostrej papryczki. Dodatkowo w skład wchodzi między innymi oregano, czosnek, cebula, papryka słodka, papryka chili, tymianek oraz sól. 

Do czego możesz jej użyć?

Przyprawę cajun stosuje się zazwyczaj do dań z ryżem i warzywami z dodatkiem w postaci wieprzowiny lub drobiu. Ludność cajun używała jej zazwyczaj właśnie do jednogarnkowych dań typu jambalaya (potrawa na bazie ryżu, cebuli, czosnku, papryki, pomidorów oraz mięsa lub ryb). Jednak nada się ona równie dobrze jako wzbogacenie smaku ryb, krewetek lub innych owoców morza. Sprawdzi się też do przygotowania różnego rodzaju sosów i dresingów do sałatek czy marynat do mięs. Trzeba jednak pamiętać, że połączenie pieprzu i papryczki chili daje pikantny smak. Dlatego nie jest to dobra opcja dla tych, którzy wolą mniej wyraziste smaki.