fiskars niezastąpione noże w każdej kuchni

Rodzaje i ważne informacje odnośnie noży fiskars

Niezależnie od tego, jak dana rodzina radzi sobie w kuchni zawsze jest jej potrzebny zestaw noży, w których znajdą się narzędzia do różnego rodzaju prac, krojenia, obierania czy filetowania.

Noże Fiskars

Po pierwsze, należy zaznaczyć, że można je przechowywać w wygodnym bloku lub na listwie magnetycznej. Sprawia to, że ich ostrza nie tępią się tak szybko jak noży przechowywanych z innymi metalowymi narzędziami kuchennymi. Blok jest drewniany i znajduje się na silikonowej podstawie, co zabezpiecza całość przed ślizganiem się po blacie. Wśród noży fiskars znaleźć można różnorodne ich rodzaje, a każdy z nich posiada rękojeść z powłoką Softgrip, która umożliwia krojenie produktów pod dowolnym kątem. Każdy kucharz, zarówno domowy jak i profesjonalny, może zaopatrzyć się także w deskę do krojenia Fiskars, z wymiennymi nakładkami. Spowodują one, że można będzie w tym samym czasie kroić warzywa czy mięso i ryby, zawsze zachowując higienę przygotowywania pokarmów.

Na co można się zdecydować?

Wśród noży Fiskars można znaleźć takie do: chleba, obierania, skrobania, pomidorów i do mięsa oraz filetowania, a także nóż szefa kuchni (z szerokim ostrzem). Noże te mają różną długość i idealnie sprawdzają się w stawianych im zadaniach. Trzeba jednak pamiętać o tym, że każdy z nich wymaga regularnego ostrzenia, szczególnie jeśli kroi się na twardych powierzchniach (lepsze są miękkie deski – drewniane lub plastikowe). Jeśli chodzi o samo ostrzenie warto robić przy pomocy ostrzałki Fiskars – „Roll-Sharp”. Składa się ona z ceramicznej szpulce na ośce i bardzo szybko naprawia wszystkie stępione noże. Jej zasada działania polega na tym, że nóż umieszcza się prostopadle w wyznaczonym miejscu i przeciąga go kilkunastokrotnie (około 15 razy) po szpuli. Co ważne, ostrzałki można używać często – nawet kiedy noże nie są jeszcze całkowicie stępione. Dzięki temu noże Fiskars są nie tylko funkcjonalne, ale zawsze gotowe do pracy.