Zupa gulaszowa jest jedną z tradycyjnych zup węgierskich. Jest nie tylko niezwykle prosta w przygotowaniu, ale również niezwykle sycąca i rozgrzewająca. To idealne danie jednogarnkowe dla wszystkich tych, którzy z różnych przyczyn nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie dania obiadowego.
Zupa idealna
Zupa gulaszowa to smaczne i praktyczne danie na które przepis znajdziesz w mniammniam i innych serwisach kulinarnych – jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, ponadto bez przeszkód można przygotować ją nieco wcześniej – to danie, podobnie jak polski, klasyczny bigos doskonale smakuje po odgrzaniu na drugi, a nawet trzeci dzień po przygotowaniu. Podstawą tego dania zawsze jest mięso i papryka – w zależności od potrzeb można dodawać do niego także i inne warzywa czy przyprawy, podstawa jednak pozostaje niezmienna.
Krótka historia zupy gulaszowej
Historia zupy gulaszowej jest bardzo ciekawa (zresztą historyczny sposób jej przygotowania czasem stosowany jest nawet dziś). Mówi się,że danie to zostało wymyślone przez pasterzy, którzy przygotowywali je na świeżym powietrzu, w specjalnych dużych kotłach zawieszonych tuż nad ogniskiem. Dodawali tam poza mięsem wszystko co mieli zasięgu ręki, tworząc smaczne i co najważniejsze bardzo sycące danie, które często pozwalało przetrwać im nie łatwe noce.
Jakie mięso do zupy?
Do gulaszowej zupy nadaje się zarówno wołowina jak i wieprzowina. W przypadku mięsa wieprzowego należy jednak wybierać jedynie te, które nie jest tłuste, ani też nie posiada na swojej powierzchni włókien – takie mięso skutecznie zepsuje smak przygotowywanego dania.