Sól himalajska – zdrowa, smaczna, a do tego te kolory!

Sól himalajska to w powszechnej opinii najzdrowsza, a jednocześnie najczystsza sól krystaliczna na świecie. Ta niezwykła sól ma delikatny smak i niezwykły, różowy kolor. Występuje w dwóch odmianach:
– sól himalajska gruba (gruboziarnista),
– sól himalajska drobna (drobnoziarnista).

Obie odmiany różnią się głównie wielkością ziarna soli (jest ono, co oczywiste, większe w przypadku soli himalajskiej grubej) – ich właściwości smakowe i zdrowotne pozostają natomiast zbliżone.

„Jak sól himalajska może być częścią kuchni osoby, która chce się zdrowo odżywiać? Przecież każdy wie, że spożywanie soli szkodzi zdrowiu!”

Jeśli należysz do osób, które podpisałyby się pod tym stwierdzeniem, spieszymy ze sprostowaniem: jedynie spożywanie nadmiernej ilości soli szkodzi zdrowiu. Ponadto, w odróżnieniu od tradycyjnej soli kuchennej, sól himalajska przyniesie wiele benefitów Twojemu zdrowiu.

Sól himalajska – właściwości

Sól himalajską nazywa się najczystszą oraz najzdrowszą solą na Ziemi.

Tytuł ten zawdzięcza ona przeszło 80 minerałom i pierwiastkom, które zawiera w sobie każdy jej kryształek. Większość z nich nie znajduje się w stosowanej przez nas na co dzień soli kuchennej.

Sól himalajska zawiera około 85 % roztworu chlorku sodu oraz 15 % innych minerałów.

Najważniejsze z nich z punktu widzenia zdrowia człowieka to:

– siarka,
– magnez,
– wapń,
– jod,
– chrom,
– fluor,
– krzem,
– mangan,
– żelazo.

Regularne spożywanie soli himalajskiej wspomoże zaopatrzenie Twojego organizmu w cenne składniki odżywcze.