Suszone owoce bogate w cenne witaminy i minerały

Owoce to zdrowe oraz słodkie produkty, które powinny znajdować się w diecie każdej osoby dbającej o zdrowie oraz dobre samopoczucie. Jakie zatem składniki i minerały zawierają owocowe susze?

Cenne wartości odżywcze suszonych owoców

Suszone owoce są znane i cenione od bardzo dawna. Podobnie jak świeże, również i te suszone są doskonałym źródłem wielu cennych dla organizmu składników odżywczych.

Owocowe susze zawierają w swym składzie wiele cennych pierwiastków pośród których można wymienić: magnez, potas, fosfor, żelazo oraz miedź. Ponadto są one bogate w witaminy A, B oraz C.

Ogromną zaletą suszonych owoców jest również to, że posiadają one bardzo dużą zawartość błonnika, który bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Do suszy bogatych w błonnik zalicza się między innymi: daktyle, śliwki, morele oraz figi.

Dla osób dbających zdrowie polecane jest spożywanie żurawiny, która zawiera bardzo duże ilości pektyn, włókna pokarmowego oraz witaminy C i B. 

Owocowe susze dedykowane dla sportowców

Po suszone owoce powinny często sięgać przede wszystkim osoby prowadzące aktywny tryb życia. Dzięki małej gramaturze oraz skoncentrowanej dawce cukru są one doskonałą, wysokoenergetyczną przekąską dla sportowców. Zawarte w rodzynkach polifenole oraz antyoksydanty chronią dostatecznie przed stresem oksydacyjnym, który to bardzo często jest wywołany wywołany dużym wysiłkiem fizycznym.

Z kolei obecność tlenku azotu wpływa bardzo korzystnie na rozszerzanie się naczyń krwionośnych, dzięki czemu przepływ krwi jest znacznie lepszy. Owocowe susze można spożywać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do różnorodnych deserów.