Wilk gastronomiczny. Jak wybrać najlepszą maszynkę do mielenia mięs?

Kotlety mielone, tatar, gołąbki, hamburgery, spaghetti bolognese – to tylko niektóre rodzaje potraw, które przygotowywane są z mielonego mięsa. Aby je rozdrobnić, należy zastosować maszynkę, czyli wilka.

Gastronomiczne maszynki do mielenia mięsa
Do gotowania w domu najczęściej stosuje się gotowe mięso mielone zakupione w sklepach. W gastronomii z kolei częściej przygotowuje się je samodzielnie. Do tego celu służy wilk do mięsa, czyli inaczej maszynka mieląca, która może szybko i skutecznie nadać temu surowcowi właściwą strukturę.

Gastronomiczne maszynki stosowane do mielenia mięsa są w stanie przerobić dużą ilość mięsa. Szeroka gama sitek z otworami do wyboru powoduje, że można nadać mu różne stopnie rozdrobnienia.

Jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa?
Sklepy zaopatrujące lokale gastronomiczne oferują szeroką gamę różnych typów maszynek do mielenia mięsa. Dobór odpowiedniego modelu pozwoli na łatwe, wygodne i sprawne prowadzenie prac.

Najważniejsze parametry wilków do mięs:
Materiały – korpus mielący, ślimak, nóż oraz sitko maszynki powinny być wykonane ze stali nierdzewnej.
Wydajność – podawana w kg/h, należy dostosować ją do potrzeb lokalu gastronomicznego.
Sitka – najczęściej w zestawie znajduje się kilka sitek, które pozwalają na wybór stopnia rozdrobnienia mięsa.
Sposób demontażu korpusu mielącego – wpływa na czas jego wyczyszczenia.
Dodatkowe atuty – bieg wsteczny, zabezpieczenie przeciw przeciążeniu, specjalne akcesoria.