garnek na pare

Zalety gotowania na parze

Z konieczności zdrowego odżywiania zdają sobie dziś sprawę wszyscy – zarówno lekarze i dietetycy, jak i większość społeczeństwa. Nie zawsze jednak wystarcza nam czasu czy energii, by przygotowywać skomplikowane potrawy, zawierające wszystkie potrzebne organizmowi składniki. Dobrym wyjściem z tej sytuacji jest gotowanie wielu posiłków na parze. W tej metodzie przyrządzania żywności można się zakochać!

Posiłki proste, szybkie i smaczne

Gotując w ten sposób, zyskujemy pewność, że nie będziemy musieli godzinami stać nad kuchenką. Niezależnie od tego, czy korzystamy z elektrycznego parowaru, czy ze stalowego garnka do gotowania na parze, od cieszenia się gotowym posiłkiem dzieli nas nie więcej, niż 15 minut do pół godziny.

Wiele osób przekonuje się, że dopiero gotując na parze, poznają prawdziwe smaki danych produktów – przy tradycyjnej metodzie gotowania gubiły się one wśród przypraw i dodatków. Odpowiedni, starannie dobrany garczek do gotowania na parze pozwoli jedzeniu zachować jego unikalny smak, świeżość i chrupkość, której brakuje w długo gotowanych potrawach.

Zachowanie koloru i składników odżywczych

Dzięki posiłkom gotowanym na parze otrzymujemy dania, które dostarczają doznań wszystkim zmysłom. Oddziaływanie pary wodnej powoduje, że warzywa zachowują swój naturalny, żywy kolor.

Ale kolor warzyw to nie tylko kwestia estetyczna – odpowiadają za niego określone substancje, obecne w produktach, których spożycie ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia. Tradycyjne gotowanie w wodzie powoduje rozkład wielu z nich, podczas gdy przy gotowaniu na parze nasze organizmy otrzymują pakiet niezbędnych fitoskładników.