Kupujemy sterylizator do noży

Każdy lokal gastronomiczny musi codziennie zachowywać najwyższe standardy w zakresie higieny i czystości. Dotyczy to nie tylko ogólnego stanu lokalu, lecz także stolików, krzeseł, a przede wszystkim podawanych gościom sztućców i używanych w kuchni noży. Szczególnie istotne jest zadbanie o ten ostatni element, dlatego też wielu restauratorów decyduje się na zakupienie specjalnego urządzenia, którym jest sterylizator do noży.

Co wyróżnia sterylizator do noży?

Jak wszyscy powinni doskonale wiedzieć, noże stanowią podstawę funkcjonowania każdej kuchni restauracyjnej. Nie ma znaczenia, gdzie dokładnie lokal się mieści czy też jakie potrawy serwuje, ponieważ zawsze to właśnie nóż jest tym elementem, który służy nam do przygotowywania potraw.

Co jednak bardzo ważne, noże bardzo szybko się zabrudzają. Krojone nimi warzywa, owoce, lecz także mięsa pozostawiają na ich powierzchni soki i resztki, które mogą następnie gnić i stanowić pożywkę dla wielu drobnoustrojów. W efekcie tego stanowić mogą nawet poważne zagrożenie dla zdrowia gości.

Wszystko to sprawi, że tak istotne jest regularne mycie noży. Rzecz jasna w ferworze pracy i przygotowywania kolejnych potraw ich częste, a przede wszystkim dokładne mycie może być po prostu niewykonalne, więc stosuje się w tym wypadku sterylizator.

Jaki model sterylizatora wybrać — wodny czy UV?

Jeśli zechcemy zakupić do swojej restauracji sterylizator, który używany będzie do czyszczenia noży, staniemy przed koniecznością wybrania jednego z dwóch rozwiązań — wersji wodnej albo UV. Czym się oba te urządzenia od siebie różnią?

Sterylizator wodny można porównać do klasycznej zmywarki, gdyż tak samo, jak i ona do mycia wykorzystuje gorącą wodę. Jest ona podgrzewana niemal do temperatury wrzenia, a następnie umieszczana w komorze sterylizatora, w której obecne są noże. W efekcie tego ich powierzchnia zostanie wyparzona i usunięte będą z niej wszystkie zanieczyszczenia. Jest to rozwiązanie dość tanie w zakupie, lecz niestety pociąga za sobą większe zużycie wody, a więc i wyższe rachunki. Dodatkowo czas pracy jest stosunkowo długi.

Drugim popularnym rozwiązaniem jest sterylizator UV. Zamiast wody wykorzystuje on do usuwania drobnoustrojów światło ultrafioletowe. Jest to sprzęt drogi w zakupie, lecz jednocześnie bardzo tani w eksploatacji — nie zużywa wody, a także nie ma dużego zapotrzebowania na energię elektryczną. Co więcej, czas jego pracy jest wyraźnie krótszy niż modelu wodnego.

Jak wybrać dobry sterylizator?

Kupując sterylizator na noże do naszej kuchni restauracyjnej z miejsc takich jak Gastropuls, musimy wziąć pod uwagę jeszcze kilka innych bardzo ważnych cech tego urządzenia. Przede wszystkim na uwadze należy mieć to, aby dobrze ocenić jego gabaryt. Rzecz jasna im większy, tym więcej na raz można umyć noży, lecz taki sprzęt może zajmować sporo miejsca, którego jak widmo, w profesjonalnej kuchni zawsze brakuje.

Oczywiście pamiętać trzeba także o tym, aby do kupionego urządzenia doprowadzić prąd, a także stałe przyłącze wody i kanalizacji, jeśli będzie to sprzęt typu wodnego.