Zaparzacz do kawy – dlaczego warto mieć go w swojej kuchni

Picie odpowiednio podanej kawy dobrej jakości może stać się rytuałem wnoszącym odrobinę luksusu w codzienną rutynę. Jednak jak można prosto przygotować kawę jak z dobrej kawiarni i co jest do tego potrzebne? Jakie zaparzacze do kawy najlepiej sprawdzą się do użytku domowego?

Rodzaje ziarna i sposób podania

Krzewy, z których pozyskuje się ziarna kawy, rosną jedynie w niektórych regionach Afryki i Ameryki Środkowej i Południowej. Najprostszy podział ziaren to ten na dwie odmiany – arabikę i robustę. Ogólnie rzecz biorąc, arabika to ziarna wyższej jakości, o głębszym smaku, ale również trudniejsze w pozyskaniu z uwagi na mniejszą odporność roślin na warunki glebowe i atmosferyczne. Robustę można pozyskać taniej, jednak ma ona mniejsze walory smakowe i wyższą zawartość substancji, które mogą podrażnić błonę śluzową żołądka. Z uwagi na to dostępne na rynku są czyste arabiki oraz mieszanki arabiki i robusty, tak zwane blendy. Ziarno różni się zapachem i smakiem również ze względu na miejsce pochodzenia oraz stopień wypalenia. Do użytku domowego najlepiej nadają się arabiki i blendy z niewielkich palarni, które są dobrej jakości, ale nie przeciążą przesadnie miesięcznego budżetu.

Kiedy już zapadnie decyzja w sprawie ziarna, należy zająć się sposobami przygotowywania i podawania kawy. Jednym z najbardziej popularnych sposobów uzyskiwania naparu kawowego jest przygotowywanie go z użyciem ekspresu ciśnieniowego – skoncentrowana kawa z pienistą cremą to espresso, na bazie którego można przyrządzić wiele rodzajów napojów kawowych z mlekiem oraz innymi dodatkami, takich jak latte, cappuccino, mocha, espresso affogato oraz wiele innych.

Rodzaje zaparzaczy do kawy

Choć ekspres ciśnieniowy pozwala na przygotowanie niezliczonych rodzajów napojów kawowych, nie jest on do końca wydajny w warunkach domowych. Ilość zużywanego prądu i wody oraz konieczność specjalistycznego czyszczenia i konserwacji może zniechęcać do używania ekspresu w celu przygotowania dwóch czy trzech kaw dziennie. Dlatego warto zapoznać się z kilkoma urządzeniami, które pozwalają na proste uzyskanie aromatycznego naparu kawowego.

Niedrogi i prosty w użytkowaniu drip to zaparzacz do kawy (https://www.gastropuls.pl/zaparzacze-perkolatory) w formie odwróconego stożka, w którym umieszcza się uprzednio zamoczony papierowy filtr i odpowiednio odmierzoną ilość świeżo zmielonej kawy. Zalecana do parzenia temperatura wody jest podawana na opakowaniu. ziarna. Innymi alternatywami dla ekspresu, które świetnie sprawdzą się w domu, są french press. kawiarka włoska, aeropress czy chemex.