czerwony garnek żeliwny

Garnek żeliwny – kiedy warto do kupić?

Wbrew pozorom wybór odpowiedniego zestawu garnków nie należy do najłatwiejszych. W typ przypadku warto stawiać na ponadczasowe rozwiązanie w postaci naczyń żeliwnych. Są stosowane od pokoleń, a ostatnimi czasy wracają do polskich kuchni. Podpowiadamy, dlaczego warto na nie stawiać.

Garnki żeliwne – funkcjonalna klasyka

Garnek żeliwny to naczynie produkowane ze stopu żelaza oraz węgla. Takie połączenie tworzy materiał odporny na działanie wysokich temperatur. Z tego powodu takie garnki ułatwiają codzienne gotowanie. Warto dodać, że nie wydzielają szkodliwych substancji, dzięki czemu mogą mieć kontakt z żywnością i nie powodują problemów zdrowotnych. Mogą występować w wielu rozmiarach, zarówno niewielkich stosowanych do gotowania jajek, jak i dużych wykorzystywanych do przygotowywanie sporych porcji jednogarnkowych dań. Należy pamiętać, że przed pierwszym użycie takiego garnka należy go dokładnie umyć, a później nasmarować jadalnym tłuszczem. Regularne stosowanie tłuszczów sprawi, że będzie zabezpieczone przed rdzewieniem.

garnek żeliwny zielony

Kiedy warto stawiać na garnki z żeliwa

Omawiany rodzaj naczyń cechuje się dużą uniwersalnością. Sprawdzi się podczas przygotowywanie różnego rodzaju potraw, takich jak zupy, dania jednogarnkowe lub sosy. Ponadto, garnek żeliwny zda egzamin jako naczynie do pieczenia mięsa. Wiele osób wykorzystuje go jako minipiec do przygotowywanie pieczywa. Tego rodzaju garnki mogą występować w postaci kociołków. Takie naczynie sprawdzą się podczas gotowania na ogniskach. Można je umiejscawiać bezpośrednio na ogniem bez ryzyka ich zniszczenia.

Zalety garnków żeliwnych

Garnki stworzone z tytułowego tworzywa wykazują wiele zalet. Pierwsza z nich to bardzo wysoka trwałość. Odpowiednia pielęgnacja sprawia, że garnek żeliwny (zobacz tutaj) może być użytkowany przez wiele lat. Inne cechy takiego naczynia to:

  • pozytywny wpływ na smak potraw – garnki z żeliwa pozwalają na równomierne rozprowadzanie ciepła, dzięki temu umożliwiają dokładną obróbkę termiczną żywności, która traci mniej składników odżywczych.
  • uniwersalność – opisywany rodzaj garnków umożliwia gotowanie na klasycznej kuchni gazowej lub płycie indukcyjnej. Poza tym można je stosować w piekarniku.
  • pozytywny wpływ na zdrowie – garnki z żeliwa dają możliwość beztłuszczowego gotowania. Takie rozwiązanie to strzał w dziesiątkę dla osób na diecie redukcyjnej oraz tych unikających niezdrowych tłuszczów.
  • utrzymywanie temperatury – odpowiednie nagrzanie takiego garnka gwarantuje utrzymywanie ciepła potraw nawet do kilku godzin.