Gofrownica profesjonalna – budowa i jak wybrać?

Gofrownica profesjonalna to wielofunkcyjny piec stołowy do pieczenia wyrobów z ciasta. Zadaniem gofrownicy elektrycznej jest przygotowanie z płynnego ciasta gofrów o różnych kształtach, grubości i konsystencji. Mogą być stosowane w kawiarniach, restauracjach, lodziarniach, snack-barach, stołówkach i punktach szybkiej obsługi.

Maszyna do gofrów może być używana do pieczenia różnych rodzajów ciasta i eksperymentowania z nadzieniami, tworząc chrupiące gofry z dżemem, orzechami, kremem i wiórkami czekoladowymi lub luksusowe belgijskie gofry z bitą śmietaną i polewą ze świeżych jagód.

Budowa przemysłowych gofrownic

Strukturalnie gofrownica składa się z dwóch powierzchni smażenia z elementami grzejnymi. Pożądane jest, aby powierzchnie robocze były wykonane z wytrzymałego i łatwego do czyszczenia żeliwa. Płyty są połączone ze sobą zawiasami i zakryte od zewnątrz. Zintegrowany termostat reguluje stopień nagrzania powierzchni kuchennych. Obudowa tworzona jest ze stali spożywczej o wykończeniu rdzoodpornym. Uchwyty z tworzywa sztucznego odporne na wysoką temperaturę zapobiegają poparzeniu.

Jak wybrać profesjonalną gofrownicę dla firmy,

Przy wyborze gofrownicy weź pod uwagę następujące parametry — rodzaj i kształt produktów, ilość produktu, która będzie potrzebna do kawiarni lub restauracji.

Rodzaje gofrów

gofrownica profesjonalna
  • Klasyczne cienkie okrągłe lub kwadratowe chrupiące gofry. Zwijane są w rurkę lub w rożek i podawane z nadzieniem (śmietana, dżem, mleko skondensowane)
  • Wiedeńskie, Belgijskie, Amerykańskie o miękkim i nieporęcznym kształcie. Gofry belgijskie dzielą się na podgatunki:
    • Gofry Liege w kształcie owalu lub koła, twarde z chrupiącą skórką dzięki dodaniu do ciasta karmelizowanego cukru. Można je podawać na ciepło lub na zimno. Polewę robi się z orzechów, czekolady lub lodów.
    • Gofry spiralne brukselskie podawane są na ciepło. Na wierzchu posypuje się wiórki czekoladowe, orzechy lub cukier puder, na talerzu układa się krem, dżem, gałki lodów, owoce i jagody.

Rodzaje gofrownic

Maszyny do wypieku klasycznych cienkich gofrów z płytkimi komórkami. Nadaje się do robienia tradycyjnych chrupiących gofrów, które są alternatywą dla kanapek i chleba. Można je przygotować wcześniej, a następnie odgrzać w mikrofalówce. Świetny wybór dla kawiarni, restauracji i fast foodów mieszczących 50-80 osób.

Szukając gofrownicy do gastronomii, należy zwrócić uwagę na ważne parametry:

  • Ten typ profesjonalnej gofrownicy nadaje się do robienia okrągłych i kwadratowych gofrów. Wybór urządzenia zależy od tego, jak kucharz będzie dekorował desery.
  • Produktywność. Maszyny tego typu wypiekają 20-40 produktów na godzinę.
  • Urządzenie do wypieku ciasta w głębokich komórkach służy do produkcji przewiewnych gofrów z chrupiącymi brzegami. Grube gofry nadają się do serwowania śniadań, obiadów, przekąsek, kolacji czy deserów. Zaleca się podawanie ich bezpośrednio po przygotowaniu.