Jak prawidłowo korzystać z patelni wok?

Wybranie porządnej patelni wok to dopiero połowa drogi do sukcesu. Bardzo ważne jest również to, aby prawidłowo z niej korzystać i dokładnie czyścić. Niestety bez systematycznej pielęgnacji patelnia wok szybko przestanie spełniać swoje zadania. W niniejszym artykule można znaleźć informacje jak wybrać patelnię wok, jak ją wypalić i co najważniejsze, jak skorzystać z jej olbrzymiego potencjału.

Wypalanie patelni wok

Wypalanie patelni wok to jedna z najpopularniejszych i najskuteczniejszych metod konserwacji powłoki. W dużym skrócie mówiąc wypalanie polega na stworzeniu specjalnej warstwy patyny, dzięki której poszczególne składniki nie będą tak bardzo przywierać do dna podczas smażenia. Nową patelnię wok należy dokładnie umyć za pomocą letniej wody i niewielkiej ilości płynu do naczyń. Warto wspomnieć o tym, że tylko podczas pierwszego mycia nowa patelnia może mieć bezpośredni kontakt z detergentem. Przy kolejnym gotowaniu patelnię wok należy myć jedynie za pomocą ciepłej wody i porządnej szczotki. Dobrym pomysłem jest również natłuszczenie wnętrza tłuszczem. Gdy wok zostanie umyty po raz pierwszy, to należy wlać do niego jedną łyżkę oleju. Za pomocą papierowego ręcznika olej należy dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni. Tak przygotowany wok należy pozostawić na palniku albo w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po 20 minutach można odstawić patelnię do wystygnięcia. Taki zabieg najlepiej przeprowadzić 4-5 razy.

Jak smażyć na woku?

Na woku najlepiej smażyć popularną metodą stir-frying. Jest to idealne naczynie również do duszenia i gotowania na parze. Kluczem do sukcesu jest to, aby smażenie było krótkie, dlatego też poszczególne składniki należy dodać dopiero na mocno rozgrzany tłuszcz. W dużej mierze to właśnie dzięki takiej technice smażenia poszczególne składniki zachowają swoje wartości odżywcze. Do kuchenek elektrycznych i indukcyjnych najlepiej nadają się woki ze spłaszczonym dnem. Aby nie przegrzać patelni warto rozejrzeć się za wokami ze wskaźnikiem temperatury.