Wałek do ciasta to element niezbędny w każdej kuchni. Do niedawna największą popularnością cieszyły się wałki wykonane z drewna. Jednak nie były one pozbawione wad. Podczas wałkowania trzeba było je regularnie posypywać mąką, bo ciasto do nich przywierało. Poza tym niekiedy powstawały w nich ubytki, co było doskonałą okazją do namnażania się w nich bakterii i drobnoustrojów chorobotwórczych.
Wałek do ciasta z silikonu – czy warto?
Od jakiegoś czasu coraz popularniejsze na rynku stają się wałki silikonowe. Nie ma w tym nic dziwnego, bo posiadają one naprawdę sporo zalet. Są to produkty nowoczesne i wykonane z bezpiecznych dla zdrowia materiałów. Sprzedawane są w wielu wzorach i kolorach do wyboru, a więc można dopasować je do aranżacji kuchni. Wałek z silikonu sprawdza się podczas robienia każdego rodzaju ciasta – na pierogi, makaron czy ciasto drożdżowe. Nie trzeba przy tym posypywać go bez przerwy mąką.
Nowoczesne wałki silikonowe
Silikon jest materiałem, który świetnie sprawdza się w kuchni i to nie tylko podczas przygotowywania ciast. Jest bezwonny, a przy tym neutralny dla produktów spożywczych. Nie pochłania zapachów i smaków z otoczenia. Ciasto do niego nie przywiera, co jest ogromnym atutem. Dzięki temu wyrabianie ciasta jest o wiele wygodniejsze i szybsze. Poza tym silikon to materiał elastyczny i niezwykle wytrzymały. Jest odporny na odkształcenia i ścieranie. Poza tym, wiele osób ceni akcesoria kuchenne z silikonu za fakt, ze są one łatwe do czyszczenia. Można je myć zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Po wszystkim wałek do ciasta z silikonu trzeba jedynie osuszyć.