Co to są szybkowary?

Szybkowar to szczelny garnek, który cechuje się wzrostem wewnętrznego ciśnienia podczas gotowania potraw. Tego typu urządzenia sprawiają, że przygotowanie dania trwa o wiele krócej niż zwykle. Szybkowary pozwalają na zwiększenie temperatury wrzenia wody. Dzięki temu potrawa „dojrzewa” w przyspieszonym tempie.

kitchen-490017_640Szybkowary (zobacz zdjęcia) to doskonały sposób na ułatwienie gotowania. Każdy może z nich korzystać – to bardzo proste. Tego typu garnek ma stosunkowo prostą konstrukcję. Cechuje się sporą wagą oraz szczelną pokrywą, która jest dodatkowo obciążana. Warto zauważyć, że gotowania w szybkowarze ma sporo zalet. Oprócz zwiększenia szybkości przygotowania posiłku, dzięki tego rodzaju garnkom można oszczędzić więcej prądu, gazu i wody. Eksperci przyznają także, że gotowanie w szybkowarze pozwala na zachowanie wartości odżywczych gotowanych produktów. Zachowują one swój aromat i kolor. Łatwo się je trawi.

Jak wygląda gotowanie w takim garnku? Do wnętrza szybkowaru należy włożyć wszystkie składniki i podlać je wodą (maksymalnie do 2/3 objętości szybkowaru). Następnie garnek stawia się na kuchence i podgrzewa. W środku dochodzi do nagromadzenia pary, która nie ma ujścia i podnosi ciśnienie. Szybkowar jest oczywiście odpowiednio zabezpieczony przed rozsadzeniem. Jeżeli ciśnienie jest za duże, nieco pary wydostanie się z zaworu.