specjalny kamień do pizzy

Dlaczego warto sięgać po kamień do pizzy i jak go używać?

Można mieć świetnej jakości składniki i wyrobić genialne ciasto na pizzę, ale bez użycia do jej wypieku specjalnego kamienia, na próżno jest liczyć na uzyskanie wybornego dania. To właśnie pieczenie pizzy na tradycyjnej blasze może być przyczyną nieudanego wypieku. Ciasto wypiekane na kamieniu do pieczenia pizzy jest gwarancją tego, że będzie ono chrupkie i niezwykle smaczne. Z całą pewnością dobrze o tym wiedzą renomowane pizzerie, które cieszą się przez to uznaniem wśród klientów.

Niezbędne informacje o kamieniach do pizzy

Zamiast blachy pizzę powinno piec się na specjalnym kamieniu. Jest to sprawdzony sposób na uzyskanie ciasta o chrupkim spodzie i wilgotnej górze. Takie powinny być właśnie spody pizzy. Dzięki kamieniowi ciepło jest równomiernie rozprowadzane, a wilgoć wchłaniania. Nie ma więc mowy o tym, aby ciasto było niedopieczone czy też gumowate. Na korzyść kamienia do wypieku pizzy przemawia także to, że dzięki niemu można znacząco przyśpieszyć przygotowanie dania. Wypiekanie pizzy trwa praktycznie pięć minut. Kolejną zaletą jest to, że ciasto znacznie mniej przywiera do kamienia w porównaniu z wypiekaniem jej w tradycyjny sposób na blasze. Tak więc ciasto nie tylko szybciej rośnie, ale i szybciej. Jest ono chrupkie i bardzo smaczne. Zasada używania takiego kamienia do wypieku pizzy jest banalnie prosta. Wystarczy położyć ciasto drewnianą łopatką na kamień, po czym posypać ją mąką i włożyć do piekarnika. Jeśli chodzi zaś o wyciąganie pizzy, to zaleca się robić to delikatnie, podważając ciasto łopatką i przesuwając w różne strony, aby się ładnie odkleiło od powierzchni kamienia.