Pieczone ziemniaki mogą się stać ważnym składnikiem naszego jadłospisu. Kluczem do sukcesu jest łączenie różnych składników w oryginalny sposób oraz umiejętne dobieranie przypraw.
Pieczone ziemniaki: jakie przyprawy sprawdzą się tu najlepiej?
Aby potrawa tego typu smakowała wyśmienicie, niezbędna jest odpowiednia przyprawa do frytek i ziemniaków. Można postawić na gotowe mieszanki, można sięgnąć po suszone zioła. Tymianek, rozmaryn czy oregano – oto podstawa dla tych, którzy chcą się cieszyć ziołowym aromatem. Dla tych, którzy szukają ostrzejszych smaków, dobrymi dodatkami będą tu papryki: słodka, ostra lub wędzona.
Innymi przyprawami do ziemniaków, z których można skorzystać, są cząber oraz kolendra. Jak to bywa w polskiej kuchni, można też wykorzystać tradycyjny duet, czyli sól i pieprz.
A jakie składniki mogą towarzyszyć pieczonym ziemniakom?
Dobre przyprawy to klucz do sukcesu, aby jednak gotowe danie zachwycało smakiem, trzeba sięgnąć po takie dodatki, które będą się rewelacyjnie komponowały z pieczonymi ziemniakami. Można je podawać z mięsem i surówką, można je też serwować ze smażonym serem oraz duszonymi warzywami. Warto też docenić ziemniaczane zapiekanki, w których obok ziemniaków może się pojawić boczek, starty ser oraz takie warzywa, jak brokuły, kalafior czy szpinak. Takie dania to idealne rozwiązanie dla osób kreatywnych, które zwykłą zapiekankę są w stanie przemienić w wyjątkowy przysmak.