Pomimo swojej prostoty pierogi skradły serca ludziom na całym świecie. Przygotowywane najczęściej z mąki, gorącej wody, soli oraz czasami jajek. Faszerowane różnego rodzaju mięsem, rybami czy grzybami. Czasami podawane na słodko z owocami i kwaśną śmietaną, cieszą się dużą popularnością wśród dzieci. Znane są na całym świecie i każda kuchni może się pochwalić swoim sposobem na przygotowywanie pierogów.
Pierożki chińskie
Chiny, jak i wiele innych krajów uważają, że to oni są pomysłodawcami pierogów. W azjatyckiej kuchni najczęściej występują jako gotowane na parze. Jednymi z bardziej popularnych są tzw. wonton. Faszerowane są wieprzowiną, ostrygami i krewetkami. Polane najczęściej sosem sojowym lub sezamowym olejem. Chińskie pierogi z mięsem różnią się od polskich przede wszystkim tym, że są bardziej wyraziste. Do mięsa często dodaje się kapustę, por oraz owoce morza.
Pierogi rosyjskie
Najsłynniejsze to pielmieni. Gotowane w rosole i w nim również podawane. W środku znajdziemy mieloną baraninę, wołowinę lub wieprzowinę. Jeśli są serwowane oddzielnie to najczęściej polane masłem lub musztardą. Przygotowywanie ciasta na pierogi pielmieni jest tradycją w Rosji. Całe rodziny zajmują się robieniem dużych zapasów pielmieni. Drugimi znanymi pierogami są czebureki. Są to po prostu pierogi z mięsem. Danie bardziej wywodzi się z kuchni tatarskiej, lecz również przypisane jest do rosyjskich smaków. Ich ciasto na pierogi bardzo przypomina standardowe lub ptysiowe.
Pierogi podawane w Polsce
Do najbardziej tradycyjnych należą pierogi z kapustą i grzybami. Jako danie postne, najczęściej podawane jest na wigilię. W skład farszu wchodzi kapusta kiszona oraz aromatyczne, leśne grzyby. Na polskim stole zajdziemy również pierogi z mięsem okraszone smażoną cebulką ze skwarkami. Często również możemy spotkać pierogi na słodko. W zależności od sezonu faszeruje się je truskawkami, śliwkami czy jagodami. Popularne są również tzw. pierogi leniwe, czyli z twarogiem oblane roztopionym masłem, bułką tartą i posypane cukrem.
Pierogi pomimo swej prostoty nie są wcale tak łatwe do przygotowania. Idealne ciasto powinno być cienkie i rozpływające się w ustach. Przygotowanie wyśmienitych pierogów wymaga sporo kulinarnego doświadczenia.