Składniki na szarlotkę

Tradycyjna szarlotka na kruchym cieście, czyli mniej fachowo mówiąc – jabłecznik, to niezwykle proste, smaczne i tanie w wykonaniu ciasto polskiej kuchni. Któż z nas nie pamięta tego pysznego deseru wykonywanego przez babcię, z własnoręcznie zbieranych jabłuszek? Już dziś możesz się dowiedzieć z jakimi składnikami odtworzyć to wspaniałe ciasto.

Pomijając kwestię zakupu jabłek, do szarlotki potrzebujemy kilku innych składników, które z pewnością każdy posiada w swej kuchennej szafce i lodówce. Zacznijmy od przygotowania kruchego spodu, który idealnie uzupełni ogólny smak tego ciasta. Do jego przygotowania potrzeba jedynie mąki, margaryny cukru i żółtek. Prawda, że łatwe? Każdy z nas owe składniki posiada w szafce. Z tych składników wystarczy zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce, by po godzinie móc nim wyłożyć blaszkę do pieczenia i przystąpić do reszty czynności. Nie zapomnij, by z tego ciasta odłożyć mały kawałek, który idealnie zagra rolę kruszonki. Palce lizać na samą myśl!


zdjęcie szarlotki

Kolejny krok to wykonanie smakowitej warstwy jabłecznej. Na kruchy spód wystarczy wyłożyć potarte jabłka z odrobiną cukru i cynamonu. Na to warto ubić kilka białek i powstanie nam krucha i chrupiąca, śnieżnobiała beza. Jak beza to i kruszonka- to duet idealny. Przygotuj ją z wcześniej wyrobionego ciasta na spód. Odłóż kawałek, by potem zetrzeć je na tarce i posypać warstwę bezową. Kolejny etap to umieszczenie w piekarniku. Nastaw go na 180 stopni, bez termoobiegu i włóż ciasto na 30 min. Oczywiście kontroluj czas, tak by beza z kruszonką się nie przypaliła. Prawda, że brzmi nieskomplikowanie? Właśnie dlatego szarlotka otrzymała swe miejsce w rankingu popularnych i prostych dań. Nic dziwnego!

Zbliżają się twoje urodziny, a może teściowa chce wpaść na kawę? Musisz się przygotować na różne okazję, wykonaj powyższe ciasto, by nim poczęstować wszystkich gości. Zadowolenie każdego gwarantowane! Idealnie upieczona szarlotka może być najsmaczniejszym deserem jaki możesz zaserwować. Na co czekasz, przygotuj to wspaniałe ciasto już dziś!